Kawa jest naturalnym produktem uprawianym przez ludzi na setkach plantacji w kilkudziesięciu krajach leżących w pasie międzyzwrotnikowym. Dzięki temu właśnie jest tak bardzo różnorodna. Tutaj możecie zobaczyć skąd pochodzą kawy, które właśnie teraz dla was palimy oraz zapoznać się z kawami, które paliliśmy wcześniej. Tu znajdziecie czasem także inne ważne i ciekawe informacje o roślinach, owocach, ziarnach, a czasem o ludziach, którzy te wszystkie rzeczy dla Was produkują w dalekich krajach.
Brazil Guaxupe
Kraj: Brazylia
Region: Minas Gerais
Farma: Cooperativa Guaxupe
Wysokość uprawy: 800-1000 m n.p.m.
Odmiana: Typica
Obróbka: natural
Profil smakowy: Aromaty pomarańczy, orzecha laskowego, mlecznej czekolady, kremowa, zbalansowana, z niską kwasowością.
Ta brazylijska kawa pochodzi z okolic Guaxupe znajdującego się w południowo zachodniej części regionu Minas Gerais. Powierzchnia tego terenu to tylko 300 km kw. około 280 km na północ od Sao Paulo. Głównym źródłem utrzymania mieszkańców regionu jest praca przy uprawie kawy.
Produkt wyłącznie dla klienta biznesowego
Skontakuj się z doradcąBrazil Monte Belo
Gatunek: Arabica
Kraj: Brazylia
Plantacja: Monte Belo
Odmiana: Mundo Novo, Catuai
Wysokość: 900-1250 m n.p.m.
Obróbka: Natural
Profil smakowy: śliwka, migdał, brązowy cukier
Ocena SCA: 83
Gospodarstwo Monte Belo było jednym z pierwszych farm kawowych w regionie. Właścicielem od 1935 roku jest Jose Ferraz. Rodzina zajmuje się produkcja kawy od 3 pokoleń, a 10 lat temu zaczęła segregować wysokiej jakości ziarna. Od 3 lat mikro loty są całkowicie separowane zgodnie z wymogami kawy Speciality.
Costa Rica Las Lajas
Gatunek: Arabica
Kraj: Kostaryka
Plantacja: Las Lajas
Odmiana: Villa Sarchi, Catuai, Caturra
Wysokość: 1450 m n.p.m.
Obróbka: Black Diamond Natural
Profil smakowy: mango, poziomka, ananas
Ocena SCA: 88,25
Las Lajas to mikromłyn o ugruntowanej pozycji, którego właścicielem i operatorem są Oscar Chacon i jego żona Francisca. Mikromłyn Las Lajas posiada oddzielną linię technologiczną dla swoich gospodarstw ekologicznych. Oprócz partii organicznych, stosują też obróbki Honey i Natural w celu poprawy jakości i tworzenia bardziej złożonych profili. Ich procesy dają określone wyniki w zależności od kilku kontrolowanych zmiennych, takich jak odmiana, grubość warstwy oraz metoda pulpingu..
Colombia Condor Huila Especial
Gatunek: Arabica
Kraj: Kolumbia
Region: Huila
Wysokość: 1350-1900 m n.p.m.
Obróbka: Washed
Varietal: Caturra, Colombia, Castillo
Profil smakowy: czereśnia, czarna porzeczka
Body: kremowe
Kwasowość: cytrusowa
Ocena SCA: 85,5
Huila jest otoczona środkowymi i wschodnimi pasmami Andów, z których większość znajduje się w Dolinie Magdaleny lub na stromych zboczach wzgórz. Ponadto jest ważnym źródłem wody i dzikiej przyrody. Mikroklimat w górach w połączeniu z dużą wysokością i różnorodnością gleb tworzy idealne środowisko do uprawy wysokiej jakości kawy. Nic dziwnego, że rolnicy z Huila regularnie produkują kawy wygrywające Cup of Excellence, a region szybko staje się największym regionem produkującym kawę w Kolumbii. Klimat Huila, terroir i – co chyba najważniejsze – ciężka praca producentów i nastawienie na jakość sprawiają, że jest to pochodzenie, które warto poznać, a jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, spróbować.
Guatemala Organic SHB EP Finca El Catuai
Gatunek: Arabica
Pochodzenie: Ameryka Środkowa
Kraj: Gwatemala
Region: Villa Canales
Farma: Finca El Catuai
Grade: SHB EP (Strictly Hard Bean, European Preparation)
Wysokość: 1350 m n.p.m.
Varietal: Catuai, Bourbon, Caturra, Typica
Obróbka: Washed
Profil smakowy: zielone jabłko, suszona żurawina, karmel
Body: okrągłe, gładkie
Kwasowość: jabłkowa
Ocena SCA: 84
Gwatemala produkuje wiele różnych rodzajów najlepszych i najbardziej na świecie rozpoznawalnych kawy. W kraju znajduje się wiele unikalnych regionów produkujących kawę, która zyskała pozytywną i dobrze znaną reputację w branży. Kawa jest największym produktem eksportowym Gwatemali, przyczyniając się do wzrostu gospodarczego kraju. Ten typ pochodzi z bogatych gleb wulkanicznych dolin Santa Rosa położonych w południowo-środkowej części Gwatemali. Centralne Wyżyny kraju są idealne do uprawy kawy ze względu na duże wysokości i żyzne gleby okolicznych wulkanów. Klimat pozwala kawie dojrzewać powoli koncentrując smaki ziaren kawy.
Honduras H.E.L.P. Project.
Kraj: Honduras
Region: Santa Barbara
Gatunek: Arabica
Obróbka: Washed
Profil smakowy: pełne body, dobry balans, delikatna kwasowość, nuty grejpfruta, delikatnie słodowy, kwiatowy smak.
W 2016 roku, z okazji 150-lecia istnienia firmy, zainicjowaliśmy długofalowy projekt wsparcia dla wówczas 250 producentów kawy i ich rodzin w Hondurasie - H.E.L.P. (Honduras Education Life Project).
Do dnia dzisiejszego, razem z OLAM - działającym na całym świecie dostawcą surowców, pracujemy w ścisłej kooperacji z osobami odpowiedzialnymi za projekt. W ramach projektu zespół specjalistów otacza opieką plantatorów kawy z Hondurasu celem podniesienia ich standardu życia czy przedstawienia efektywnych metod ulepszania ich upraw, co niesie za sobą wzrost produkcyjności.
Zainteresowanie projektem H.E.L.P. było na początku tak duże, że zamiast początkowo planowanych 250 osób, objęliśmy nim ostatecznie aż 277 producentów.
Sukcesy projektu, między innymi w uprawie na małych plantacjach i związany z tym wzrost produktywności w pierwszych latach, były tak znaczące i przekonujące, że H.E.L.P. został w roku 2018 rozszerzony na 600 uczestników. I dalej nie rozczarowuje. Obok prowadzenia i rozszerzania bieżących aktywności w tej chwili budowana jest w tej chwili wzorcowa farma. Kolejnym punktem programu będzie poprawa możliwości kształcenia dzieci na miejscu.
Siedzibą projektu H.E.L.P. jest San Nicolás, mała gmina w departamencie Santa Bárbara. Santa Bárbara jest najstarszym kawowym regionem Hondurasu. Klimat sprzyja tu wprawdzie uprawie kawy, ale pagórkowata, a nawet górzysta okolica, czynią ją też trudną i pracochłonną. Infrastruktura jest słabo rozwinięta, a wiele roślin kawy jest już starych i daje niewielkie plony. Tak więc Santa Bárbara jest regionem kawowym o najsłabszej produktywności i jednym z biedniejszych w Hondurasie.
Kawę uprawia się tu cały czas w małych, rodzinnych plantacjach. Plantatorzy nie mają wielkiej wiedzy na temat metod uprawy, ekonomii czy ekologii, dlatego osiągają plony daleko poniżej swoich możliwości. To z kolei prowadzi automatycznie do niskich dochodów ze sprzedaży, które nie mogą przyczynić się do poprawy słabych warunków życia i kształcenia. Ta wyjściowa sytuacja tłumaczy duże zainteresowanie projektem, które widoczne było już na pierwszych spotkaniach informacyjnych. Wielu producentów kawy zgłosiło udział w projekcie i rozpoczęło działania, przedstawiając także osobiste życzenia i własne oczekiwania.
Projekt jest zarządzany i administrowany lokalnie przez odpowiedzialnych agronomów projektu. Po analizie gospodarstw, wraz z uczestnikami, agronomowie opracowują plany rozwoju ukierunkowane na produkcję, poprawę ekologiczną i społeczną. Uczestnicy projektu są stale szkoleni i uczą się różnych metod uprawy kawy. Na początek analizowane są próbki gleby w celu określenia środków mających na celu poprawę produktywności gleby w poszczególnych gospodarstwach. Uczestnicy uczą się skutecznych metod przycinania regeneracyjnego i tworzenia suszarek słonecznych, kroków, które są łatwe do wdrożenia i które szybko przynoszą pozytywne rezultaty.
Plantatorzy kawy aktywnie uczestniczą, wnoszą własne sugestie, tworzą grupy i pomagają sobie nawzajem.
Produkt wyłącznie dla klienta biznesowego
Skontakuj się z doradcąMexico SHG EP Esmeralda
Gatunek: Arabica
Kraj: Meksyk
Region: Oaxaca
Plantacja: Esmeralda
Odmiana: Bourbon, Typica
Wysokość: 1100-1600 m n.p.m.
Obróbka: Washed
Profil smakowy: daktyl, pomelo, brązowy cukier
Body: pełne, aksamitne
Ocena SCA: 82,5
Długi łańcuch dziś nieaktywnych wulkanów rozciąga się w dobrze znanym regionie kawowym Pluma w Oaxaca. Dzięki temu meksykańska kawa Esmeralda może rozwijać się na bogatych i żyznych glebach. Dbałość o obróbkę tej kawy owocuje wysokiej jakości filiżanką, łączącą aromaty palenia i kwiatów. Kawa ta jest jedną z najlepszych arabik produkowanych w regionie Oaxaca.
Nicaragua SHB EP Colibri Azul
Gatunek: Arabica
Kraj: Nikaragua
Region: Jinotega
Grade: SHB EP, (Strictly Hard Bean, European Preparation)
Wysokość: 1100-1450 m n.p.m.
Obróbka: Washed
Profil smakowy: orzech laskowy, grejpfrut, czarna herbata
Body: lekkie, gładkie
Kwasowość: jasna
Ocena SCA: 84,25
Kawa Nicaragua Colibrí Azul powstaje w pobliżu miasta Jinotega, położonego w centralnej części Nikaragui. Nieopodal znajduje się rezerwat przyrody Cerro Datanli – El Diablo, znany z bogatej fauny i flory tropikalnego lasu mglistego. Występuje tu około 250 gatunków ptaków, w tym kolibry o przepięknej, niebiesko-zielonej barwie, od których swoją nazwę wzięła kawa (colibrí azul - niebieski koliber). Pierwsze uprawy kawy w tym regionie powstały pod koniec XIX wieku. Krzewy kawowca dorastają na zacienionych wyższymi drzewami plantacjach, położonych na wysokościach około 1100-1450 metrów nad poziomem morza. Ręcznie zbierane owoce kawy poddawane są obróbce tzw. metodą mokrą, następnie wydobyte z nich ziarna suszone są w promieniach słońca.
Peru HB Gr.1
Kraj: Peru
Region: Chanchamayo
Gatunek: Arabica
Odmiana: Caturra, Typica, Pache, Bourbon
Wysokość uprawy: 1200-1350 m n.p.m.
Obróbka: Washed
Profil smakowy: kwiaty, słodycz, aksamitne body, dobry balans.
Kawa pochodzi z prowincji Chanchamayo położonej w środkowym Peru. Rośnie na wysokości 1200-1350 m n.p.m. Zawiera odmiany caturra, typica, pache, Bourbon. Farmy należą do małych producentów, z których każdy ma mniej niż 2 ha ziemi, która daje około 3000 funtów kawy na zbiór. Kawa jest uprawiana w cieniu na dużej wysokości aby uzyskać gęstsze ziarno i bardziej kompleksową charakterystykę dzięki wolnemu procesowi dojrzewania. Dodatkowo farmerzy włożyli ogromny wysiłek aby wyprodukować ziarno wysokiej jakości z wykorzystaniem praktyk zrównoważonego rolnictwa.
HB (Hard Bean) oznacza, że kawa uprawiana była na wysokości około 1200 m n.p.m. Ziarna są twarde, gęste i mają potencjał aby osiągnąć z nich kawę wysokiej jakości. Klasyfikacja ta jest równoznaczna z HG.
Produkt wyłącznie dla klienta biznesowego
Skontakuj się z doradcąRwanda Sake Women’s Washing Station
Kraj: Ruanda
Region: Ngoma District, Eastern Province
Farma: Sake Farm
Gatunek: Arabica
Odmiana: Bourbon
Zbiór: czerwiec – grudzień
Obróbka: washed
Profil smakowy: gładkie body, dobra kwasowość, jagody i mleczna czekolada, dobra kwasowość
Kawa sprzedawana przez farmę Sake zbierana jest 73400 drzew kawowych uprawianych przez 2200 farmerów z dystryktu Ngoma. Owoce trafiają do stacji obróbki na rowerach, w samochodach i na głowach farmerów. W stacji obróbki Sake pracują wyłącznie kobiety.
Produkt wyłącznie dla klienta biznesowego
Skontakuj się z doradcąKenya AA Plus Mount Kenya Selection
Gatunek: Arabica
Kraj: Kenia
Region: Mount Kenya
Wysokość: 1750-1900 m n.p.m.
Varietal: SL28
Wielkość ziarna: AA plus
Obróbka: Washed
Profil smakowy: grejpfrut, przyprawy, karmel
Body: średnie, okrągłe, gładkie
Kwasowość: średnia
Ocena SCA: 84,5
Kawy Mount Kenya Selection pochodzą z różnych regionów otaczających słynną Mount Kenya. Wszystkie farmy są powszechnie znane z wyjątkowych kaw, które wyrastają z bogatych gleb wulkanicznych na dużej wysokości, która zapewnia złożony i bogaty smak w filiżance.
W Kenii ziarna wielkości 17/18 nazwane są „AA” i są największe tego rodzaju. Dodatek „Góra” lub „Plus” odnosi się do profilu smakowego kawy, który jest szczególnie delikatny i złożony.
India microlot AC2 Ratnagiri
Gatunek: Arabica
Kraj: Indie
Plantacja: Ratnagiri
Odmiana: AC2
Wysokość: 1250-1450 m n.p.m.
Obróbka: Natural
Profil smakowy: rodzynki, rum, papaja, kakao
Ocena SCA: 85
Posiadłość Ratnagiri to bogaty pod względem środowiskowym zakątek majestatycznych Ghatów Zachodnich w południowych Indiach, w pobliżu Bababudangiri, miejsca, z którego pochodzi kawa w Indiach. Ratnagiri ma imponującą wydajność wysokiej jakości kawy speciality, którą z powodzeniem łączy się z drobnym pieprzem. Ratnagiri dosłownie oznacza Góry Perłowe, a gęste srebrne dęby wznoszące się nad niezwykle aromatyczną kawą uprawianą w cieniu nadają srebrzysty odcień wzgórzom ilustrującym nazwę. W Ratnagiri pokolenia rodziny Patre poświęciły swoje życie od 1927 roku, opiekując się ziemią, która nagrodziła ich pasję i wytrwałość.
Kawa Ratnagiri Estate jest popularnym zakupem wśród smakoszy poszukujących dobrego smaku na całym świecie. Gospodarstwo przestrzega rygorystycznych standardów jakości i posiada własne zaopatrzenie w wodę z dwóch strumieni słodkiej wody, zgodnie ze ścisłymi wytycznymi rządowych organów kontroli jakości i zanieczyszczeń. Z silnym zaangażowaniem w ochronę środowiska i zrównoważony rozwój.
Ratnagiri Estate jest gospodarstwem biodynamicznym i posiada oficjalny certyfikat Rainforest Alliance. Osiedle to bujne, zacienione otoczenie z 3 piętrami cienia. Jest domem dla ponad 48 zarejestrowanych populacji ptaków, małp, lampartów, dzików, tygrysów i mangusty.
Indonesia Sulawesi Toraja Kalossi Gr. 1
Gatunek: Arabica
Kraj: Indonezja
Region: Kalossi
Wysokość: 1400-1900 m n.p.m.
Varietal: Catimor
Obróbka: wet hulled (semi washed)
Wielkośc ziarna: Gr. 1
Profil smakowy: suszone figi, kakao, orzech włoski
Body: okrągłe, gładkie
Kwasowość: delikatna, owocowa
Ocena SCA: 83,5
Najważniejsze regiony produkcji kawy w Indonezji znajdują się na wyspach Jawa, Sumatra, Sulawesi i Timor. Uprawa kawy w Indonezji ma 300-letnią historię która jest ściśle związana z holenderskimi rządami kolonialnymi.
Kawa Indonezja Sulawesi Toraja uprawiana jest w górzystym regionie Toraja znajdującym się w środkowej części wyspy Sulawesi.
Po zebraniu z krzewów ziarna kawy poddawane są nietypowej obróbce techniką półmokrą (tzw. metodą Giling Basah), która sprawia, że smak i aromat ziaren jest absolutnie niepowtarzalny i trudny lub wręcz niemożliwy do podrobienia. Dzięki temu jest ziarna te są tak bardzo cenione przez koneserów kawy.
Indonesia Sumatra Lintong Grade 1 TP
Kraj: Indonezja
Region: Lake Toba Region, Northwest Sumatra
Gatunek: Arabica
Odmiana: Ateng, Bergendal
Wysokość: 1500-1800 m n.p.m.
Zbiór: czerwiec – grudzień
Obróbka: washed, Giling Basah
Profil smakowy: aromaty pomarańczy, karmelu i cynamonu, body gładkie, maślane, żywa kwasowość.
Ocena SCA: 84
Sumatra produkuje jedne z najbardziej uderzających i rozpoznawalnych profili smakowych kawy: ziemista, pełna i napakowana cedrem i przyprawami. O ile większość ludzi zna Mandehling i Gayo, o tyle rzadziej znany jest typ o nazwie Lintong, biorący swoja nazwę od swojej ojczyzny w dystrykcie Lintongnihuta. Region leży na południowy zachód od jeziora Toba, które jest jednym z najgłębszych śródlądowych zbiorników wody na świecie.
Region Lintong wznosi się na wyżynie, zapewniając wysokość odpowiednią dla uprawy arabiki.
Wyjątkowa metoda używana podczas produkcji skutkuje bardzo pełnym body ze skoncentrowanym smakiem ozdobionym ziołowymi nutami i pikantnym finiszem. Giling Basah, tradycyjna sumatrzańska metoda obróbki kawy, zakłada usunięcie pergaminu przy wilgotności ziarna na poziomie 50%, a nie 10-12 jak to jest robione w większości regionów.
Ta wyjątkowa metoda skutkuje szczególnym profilem smakowym: pełne body, niska kwasowość, pikantne, ziołowe i czekoladowe nuty oraz „richness” trwająca na tyle podniebienia.
Grade 1 Triple Picked oznacza trzykrotne ręczne sortowanie, co daje bardzo powtarzalny smak wynikający z idealnie dojrzałych owoców.
Wysokiej jakości Lintong wyróżnia się z innych sumatrzańskich kaw czystością i szczególnie żywą kwasowością.
Indonesia Java Blawan Estate
Kraj: Indonezja
Region: Ijen Plateau, East Java Island
Odmiana: Typica
Wysokość: 900-1500 m n.p.m.
Obróbka: Washed
Profil smakowy: aromaty pomarańczy, zielonego jabłka, kakao, kardamonu, body dobre; słodka, czysta i złożona, kwasowość delikatna, zbalansowana.
Ocena SCA: 83,5
Na Jawie kawę uprawia się głównie w jej wschodniej części wokół wulkanu Ijen. Zbiory odbywają się od lipca do września. Od niedawna arabikę uprawia się w zachodniej i środkowej części wyspy, a produkcja rośnie z każdym rokiem.
Większość jawajskiej arabiki uprawia się na czterech dużych plantacjach na równinie Ijen: Blawan, Jampit, Pancoer i Kayumas. Gospodarstwa zostały założone jeszcze pod holenderską władzą kolonialną. Kiedy z końcem I wojny światowej Indonezja zyskała niepodległość, kontrolę nad plantacjami przejął nowy rząd.
Plantacje znajdują się na idealnej wysokości, zwłaszcza Blawan i Jampit. Korzystają one z otwartej przestrzeni, mikroklimatu i niezwykle żyznych gleb dzięki wieloletniej aktywności wulkanu.
Początki upraw kawy w Indonezji sięgają 1699 roku, kiedy arabika przybyła na Jawę. W 1712 roku lata upraw zaowocowały pierwszym workiem kawy zawiezionym do Amsterdamu. Przez lata eksport rósł wraz z renomą kaw z Jawy.
Papua New Guinea Korofeigu
Kraj: Papua New Guinea
Region: Bena, Eastern Highlands
Wysokość: 1400-1900 m n.p.m.
Gatunek: Arabika
Odmiana: Arusha
Obróbka: Washed
Producenci: 97 małych farm
Wielkość farmy: 112 ha (całość)
Kooperatywa: Korofeigu Cooperative
Profil smakowy: wiśnia, migdał, ciemna czekolada, gładkie body, owocowa kwasowość, elegancka słodycz.
Ocena SCA: 83
Na początku 1945 r., gdy wojna w Nowej Gwinei ucichła, cztery działki wiejskie w Korofeigu zostały wyznaczone przez administrację do uprawy kawy. Wybrano trzynastu nastoletnich mieszkańców z Korofeigu i innych okolic do wysłania do nowo utworzonej szkoły na szkolenie z produkcji kawy. Przez następne 12 miesięcy, urzędnicy rządowi przemieszczali się po Wschodnich Wyżynach, wybierając wiejskie poletka i zachęcając mieszkańców do sadzenia sadzonek, jednocześnie dalej szkoląc młodzież z tych obszarów. Początkowa reakcja rdzennej ludności była obojętna; w żyznej dolinie, która mogła wyprodukować tak wiele, uważano, że uprawa czegoś, z czego zbiór będzie dopiero za trzy lata jest stratą czasu. Chociaż niektóre działki były zaniedbane, żadna nie została zlikwidowana, co pozwoliło na zapoczątkowanie kultury uprawy kawy na tym terenie. Z tych małych nasadzeń w Korofeigu i okolicach, kawa stała się najważniejszym dobrem w rozwoju Wyżyny Nowej Gwinei. Dzisiaj kawa jest najważniejszą uprawą rolną Papui Nowej Gwinei i stanowi bezpośrednio lub pośrednio główne źródło dochodu dla jednej trzeciej populacji kraju.
Zambia Kachipapa Peaberry
Gatunek: Arabica
Kraj: Zambia
Region: Serenje
Farma: Kachipapa
Wielkość farmy: 350 ha
Wysokość: 1450 m n.p.m.
Varietal: Catimor, Costa Rica
Obróbka: Washed
Profil smakowy: owoce jagodowe, czerwone owoce, cytrusy
Body: pełne, okrągłe, gładkie
Kwasowość: elegancka, cytrusowa
Ocena SCA: 85
Kachipapa to farma rodzinna. Kawa uprawiana jest na ciemnoczerwonych piaszczystych glebach zawierających dużo składników odżywczych i gwarantujących dobrą przepuszczalność wody. Jest tam 40 hektarów drzewek dojrzałych oraz 20 hektarów drzewek młodych. Wszystkie rośliny są nawadniane, co ma ogromne znaczenie podczas pór suchych.
W regionie Serenje w Zambii standardowo jest jedna pora mokra od listopada do kwietnia i jedna pora sucha od maja do października. Średni roczny opad to 1200 mm. Na farmie produkuje się nie tylko kawę, ale także orzechy makadamia.
Na farmie Kachipapa jednym z kluczowych zadań jest podnoszenie jakości życia pracowników i lokalnej społeczności. Zbudowano 25 nowych domów dla osób zatrudnionych na stałe oraz zainstalowano wodociąg dostarczający czysta wodę. Farma dodatkowo finansuje zatrudnienie nauczyciela w lokalnej szkole oraz opiekę medyczną dla lokalnej społeczności.
Tanzania Ngila Estate peaberry
Gatunek: Arabica
Kraj: Tanzania
Region: Karatu District
Farma: Ngila Coffee Estate
Wielkość farmy: 100 ha
Wysokość: 1600-1800 m n.p.m.
Varietal: Kent
Obróbka: Washed
Profil smakowy: nektarynka, karmel, mleczna czekolada
Body: pełne, okrągłe, gładkie
Kwasowość: delikatna
Ngila Coffee Estate znajduje się w dystrykcie Karatu na zboczach krateru Ngorongoro i otoczona jest rezerwatem Lasu Ngila. Zapoczątkowała ją w XX wieku niemiecka rodzina, a później, po II wojnie światowej przejęta została przez rolników brytyjskich, którzy w 1990 roku sprzedali ją niemieckiej rodzinie Ruldolfa Meyera. Od tego czasu obszar upraw kawy rozszerzył się, zainstalowano irygację oraz nowy sprzęt do obróbki. Od ponad 10 lat kawa Ngila zyskała uznanie jako jedna z najlepiej mytych kaw arabica z krateru Ngorongoro. Wody strumienia Endoro, pochodzące z Parku Narodowego Ngorongoro, pomagają produkować w Ngila najlepszą kawę.
Uganda Bugisu AA
Kraj: Uganda
Region: Bugisu
Wysokość: 1250-1900 m n.p.m.
Gatunek: Arabika
Obróbka: Washed
Grade: AA
Farmy: 8914 małych farm
Wielkość farmy: 1,89 ha średnio
Profil smakowy: gruszka, skórka orzecha włoskiego, ziarna kakaowca; cytrusowa, świeża kwasowość, pełne body.
Ocena SCA: 82,25
Wodospady Sipi to rolnicza atrakcja Ugandy. Spadają ze zboczy Mount Elgon, która jest górą pochodzenia wulkanicznego i leży we wschodniej części kraju. Ze względu na ogromną podstawę uważa się, że góra Elgon była kiedyś najwyższą górą Afryki. Starożytne wzgórza wulkaniczne są odległe, o umiarkowanej wysokości. Znajdziemy tam las pierwotny i orzeźwiające strumienie, rzeki i wodospady. Tubylcy wierzą, że bóg mieszka na górze Elgon, znacznie powyżej wysokości, na którą mogą wspiąć się ludzie. Kiedy bóg jest w dobrym nastroju, sprawia, że pada deszcz. Bóg od wielu lat jest w dobrym nastroju, czego efektem są bujne ogrody wzdłuż zboczy. Przez lata Kawacom (U) Ltd koncentrowała się na jakości i innowacjach, zawsze starając się oferować światu najlepsze kawy z Ugandy. Hodowcy kawy z plemienia Bugisu, którzy żyją w regionie, ugruntowali swoją reputację dzięki jednej z najlepszych kaw arabika w Ugandzie i przekazali swoje dziedzictwo Bugisu Washed Arabica.
Ethiopia Sidamo Chire Gr. 1
Kraj: Etiopia
Region: Sidamo
Stacja obróbki: Chire
Wysokość: 1400-2200 m n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Obróbka: Washed
Grade: Gr. 1
Profil smakowy: żółte śliwki, ananas, trzcina cukrowa; zbalansowana, złożona, gładka ze średnim body, niska kwasowość.
Ocena SCA: 86,25
Regio Sidamo znajduje się w południowej części Etiopii i jest bardzo dobrze znany z kaw wysokiej jakości. Setki rodzin uprawiających kawę odmian Heirloom składają się na liczne na tym obszarze kawowe kooperatywy. Obróbka po zbiorze na terenie kooperatywy obejmuje także selekcję jakościową ziaren. Zebrana w kooperatywach kawa przewożona jest do stacji obróbki Chire.
Drzewa rosną na dużych wysokościach, przez co owoce wolniej dojrzewają i absorbują więcej substancji z gleby. Skutkuje to bardziej złożonym i zdecydowanym profilem smakowym. Napar jest też bardziej rześki z cytrusową kwasowością.
Rwanda AB Plus Intore
Kraj: Rwanda
Region: Karongi District, Western Province
Farma: 80000 farmerów
Wysokość: 1400-1900 m n.p.m.
Odmiana: R11, SL28, FM
Obróbka: Washed
Grade: AB Plus
Profil smakowy: aromat jeżyny, śliwki i czekolady, jabłkowa kwasowość.
Ocena SCA: 82,5
Kawę Intore produkuje około 80000 farmerów rozsianych po obszarze całej Rwandy. Kawy te obrabia 65 stacji obróbki. Niektóre z tych stacji należą do Rwanda Trading Company (RTC), inne pracują z RTC na zasadzie wyłączności. Stacje skupują owoce od okolicznych farmerów i doprowadzają do etapu ziarna suszonego w pergaminie, a następnie dostarczają ziarno do stacji RTC w Kigali. Blend poprawia balans i podkreśla smaki najlepszych kaw Rwandy oraz pozwala na utrzymanie stabilnego produktu przez kolejne lata.
Kawa Intore jest produkowana przez małych farmerów posiadających często nie więcej niż 200 drzew kawowych. Wielu z tych małych farmerów jest wspieranych przez RTC szkoleniami, które pomagają im uzyskać wysoką jakość oraz większą produktywność, a program ma być rozszerzony na cały kraj.
Brazil, Fazenda Santos Reis
Kraj: Brazylia
Region: Patrocinio
Wielkość ziarna: scr. 16 up
Wysokość: 1050 m n.p.m.
Właściciel: Marcos Cesar Miaki
Varietal: Red Catuai
Obróbka: Pulped natural
Profil smakowy: owoce pestkowe, prażone orzechy laskowe, nutella
Body: pełne
Kwasowość: lekka
Ocena SCA: 83,5
Kawa specialty pochodząca z plantacji oznaczonej licznymi certyfikatami, m.in. UTZ i Rainforest Alliance, wyprodukowana pod ścisłą kontrolą procesu i jakości.
Historia tej kawy rozpoczęła się w 1935, kiedy Soiti Myaki i Yoshiko Myaki przybyli z Japonii do Brazylii i rozpoczęli pracę jako osadnicy plantacjach kawy. Działalność rodziny rozwijała się bardzo szybko w innych częściach regionu, aż do roku 1975, w którym Wielki Mróz zniszczył pola uprawy w Paraná. Po katastrofie pogodowej José, trzeci syn Soiti i Yoshiko, wraz ze swoimi braćmi rozpoczął poszukiwanie nowego miejsca na kontynuowanie działalności. Miejsca, w którym ryzyko mrozu było mniejsze.
Marcos Cesar Miaki, syn José, nabył swoją pierwszą nieruchomość, Fazenda LAJINHA, gdzie posadził pierwsze 100 hektarów kawy.
Z biegiem lat Marcos rozpoczął działalność w mitycznym regionie Chapadão de Ferro, gdzie jego ojciec zapoczątkował historię. Od tego momentu produkcja kawy w rodzinie Miaki rozwija się bardzo dynamicznie. Obszary produkcyjne rozszerzają się, powstają pierwsze magazyny ogólne, a zapotrzebowanie na profesjonalizację doprowadza do powstania marki McMiaki Coffee która łączy swój zestaw plantacji kaw i magazyny według nowoczesnej wizji i zgodnie z wymaganiami rynku.
Brazil, Fazenda Sertão, Yellow Bourbon, peaberry
Kraj: Brazylia
Region: Carmo de Minas, Minas Gerais
Farma: Fazenda Sertão
Wielkość farmy: 330 ha
Wysokość: 1100-1450 m n.p.m.
Właściciel: Nazareth Dias Peireira
Varietal: Yellow Bourbon
Obróbka: Natural
Profil smakowy: orzechy, czekolada
Body: pełne, aksamitne
Kwasowość: jabłkowa
Ocena SCA: 83
Ziarno peaberry, nazywane po polsku ziarnem perłowym, charakteryzuje się tym, że jest okrągłe. Najczęściej w owocu kawowca rosną dwa ziarna. Z powodu wzajemnego nacisku wewnętrzne strony ziaren spłaszczają się i ziarenka przyjmują kształt „półkuli”. Jeśli w owocu wyrośnie tylko jedno ziarno, to może ono przyjąć kształt w pełni „kulisty”.
Historia farmy Fazenda Sertão wiąże się z pierwszymi próbami uprawy kawy w Carmo de Minas. José Isidro Pereira należał do pierwszego pokolenia swojej rodziny zajmującego się uprawą kawy. José Isidro dorósł i studiował stomatologię, ale wrócił do Carmo de Minas po śmierci swojej matki będąc jedynym dziedzicem Fazenda Sertão. Dzisiaj jego żona Nazareth, jego dzieci i wnuki dbają o Fazenda Sertão. Fazenda Sertão znajduje się powyżej 1100 m n.p.m. w Carmo de Minas. Średnia roczna temperatura wynosi tam 18 st. C. Uprawy znajdują się w najwyższych częściach zboczy wzniesień, których nachylenie sięga 50%. To ważny czynnik pozwalający uniknąć przymrozków, często spotykanych w tym regionie zimą oraz pozwalający uzyskać bardziej równomierne dojrzewanie. Dodatkowo chroni to przed infekcjami grzybiczymi. Wszystko to w rezultacie pozwala uzyskać lepszą jakość ziaren.
Pierwsze pokolenia uprawiające kawę w mikroregionie, José Isidro Pereira i Nazareth Dias Pereira, pobrali się w 1949 roku. Jose Isidro stracił ojca w bardzo młodym wieku, mając zaledwie rok. Został wychowany przez matkę, dorastał, studiował, ukończył stomatologię, praktykował jako dentysta przez trzy lata i wrócił do Carmo de Minas. Decyzja o powrocie do Carmo de Minas była wynikiem śmierci matki i odziedziczenia kawałek ziemi (farma Sertão).
Farma
Farma znajduje się w Carmo de Minas. Położenie powyżej 1000 m n.p.m., ze średnią roczną temperaturą 18 ° C daje niemal idealne warunki do uprawy kawy najwyższej jakości. Rośliny sadzi się na zboczach o nachyleniu do 50%. Region jest górzysty, a rośliny są sadzone na wzgórzach, mniej podatnych na mróz. Ważnym punktem jest to, że unika się strony południowej i południowo-zachodniej, ponieważ powolne dojrzewanie zapewnia częstsze występowanie chorób. Najczęściej używane są pozostałe strony i szczyty wzgórz, słoneczne i wentylowane, ponieważ umożliwiają one bardziej jednolite dojrzewanie, mniejsze prawdopodobieństwo występowania grzybów przez niższą wilgotność względną, co sprzyja osiągnięciu lepszej jakości końcowej kawy.
Costa Rica SHB EP Juanachute Piedra
Kraj: Kostaryka
Region: Terrazu
Farma: Juanachute Piedra
Wysokość uprawy: 1500-1600 m n.p.m.
Odmiana: Caturra Catuai
Obróbka: Honey
Grade: SHB EP
Właściciel: Luis Anastasio Castro
Wielkość farmy: 2 ha
Profil smakowy: aromaty pomarańczy, jagód i syropu klonowego, świeża i pikantna kwasowość, okrągłe body.
Ocena SCA: 84,5
Juanachute to nazwa farmy i stacji obróbki należącej do Luisa Anastasio Castro. Juana i Chute były przydomkami pra pra dziadków Luisa, którzy ciągle są ciepło wspominani. Juanachute rozpoczęła obróbkę owoców w 2012 roku. Było to pomysłem najstarszego syna Luisa. Stacja obrabia około 300 worków rocznie, pochodzących z różnych farm. Mikro stacja charakteryzuje się różnorodnością stosowanych metod obróbki, od mytej do anaerobowej. Luis wraz ze swoimi synami bardzo cenią sobie możliwość eksperymentowania i testowania różnych procesów na swoich farmach, co daje im możliwość znajdowania najlepszych rozwiązań.
Obróbka honey charakteryzuje się tym, że najpierw z owoców usuwa się większość miąższu, a następnie układa się ziarna na słońcu wraz z pozostałością miąższu do wysuszenia. Ziarna mieszane są co około godzinę, aby równomiernie wyschły, Robi się to przez 10-15 dni.
Obróbka taka z reguły daje kawę łączącą najlepsze atrybuty kaw mytych z owocową słodyczą i body naturali. W Ameryce Środkowej ta obróbka różnicowana jest na style yellow, white, black i red.
El Salvador Finca La Joya
Kraj: Salwador
Region: Apaneca, Ahuachapan
Farma: La Joya
Wysokość uprawy: 1250 m n.p.m.
Odmiana: Bourbon
Obróbka: Washed
Grade: SHG EP
Wielkość farmy: 47 ha
Profil smakowy: aromat jabłka, śliwki, orzecha laskowego, słodycz i soczyste body.
Ocena SCA: 83
La Joya to klejnot w sercu kawowej republiki w zachodniej części Salwadoru. W mieście Apaneca 189 hektarów odmiany Bourbon uprawiane jest w cieniu rosnących tam drzew w pełnej harmonii ze środowiskiem naturalnym i z wysokim stopniem odpowiedzialności społecznej.
Brazil Fazenda Chapada
Kraj: Brazylia
Region: Carmo de Minas
Farma: Fazenda Chapada
Wysokość uprawy: 1010-1180 m n.p.m.
Wielkość farmy: 25 ha
Odmiana: Yellow Catuai, Red Catuai, Yellow Icatu, Acaia, Mundo Novo
Właściciel farmy: Marcus Carvalho
Obróbka: Natural
Profil smakowy: aromat pomelo i orzechów, zbalansowana, z lekką, cytrusowa kwasowością.
Marcus Carvalho jest jednym z członków pionierskiego ruchu mającego na celu przyciągnięcie do regionu Carmo de Minas zainteresowania laboratoriów zajmujących się analizą jakości kaw. Próbki kaw uprawianych w fazenda Chapada są badane w celu ustalenia, który z aspektów produkcji (zbiór, obróbka, przechowywanie) można poprawić aby uzyskać wyższą jakość.
Brazil, Fazenda Sertão, Yellow Bourbon, peaberry, natural
Kraj: Brazylia
Region: Carmo de Minas, Minas Gerais
Farma: Fazenda Sertão
Wielkość farmy: 330 ha
Wysokość: 1100-1450 m n.p.m.
Właściciel: Nazareth Dias Peireira
Varietal: Yellow Bourbon
Obróbka: Natural
Profil smakowy: orzechy, czekolada
Body: pełne, aksamitne
Kwasowość: jabłkowa
Historia farmy Fazenda Sertão wiąże się z pierwszymi próbami uprawy kawy w Carmo de Minas. José Isidro Pereira należał do pierwszego pokolenia swojej rodziny zajmującego się uprawą kawy. José Isidro dorósł i studiował stomatologię, ale wrócił do Carmo de Minas po śmierci swojej matki będąc jedynym dziedzicem Fazenda Sertão. Dzisiaj jego żona Nazareth, jego dzieci i wnuki dbają o Fazenda Sertão. Fazenda Sertão znajduje się powyżej 1100 m n.p.m. w Carmo de Minas. Średnia roczna temperatura wynosi tam 18 st. C. Uprawy znajdują się w najwyższych częściach zboczy wzniesień, których nachylenie sięga 50%. To ważny czynnik pozwalający uniknąć przymrozków, często spotykanych w tym regionie zimą oraz pozwalający uzyskać bardziej równomierne dojrzewanie. Dodatkowo chroni to przed infekcjami grzybiczymi. Wszystko to w rezultacie pozwala uzyskać lepszą jakość ziaren.
Pierwsze pokolenia uprawiające kawę w mikroregionie, José Isidro Pereira i Nazareth Dias Pereira, pobrali się w 1949 roku. Jose Isidro stracił ojca w bardzo młodym wieku, mając zaledwie rok. Został wychowany przez matkę, dorastał, studiował, ukończył stomatologię, praktykował jako dentysta przez trzy lata i wrócił do Carmo de Minas. Decyzja o powrocie do Carmo de Minas była wynikiem śmierci matki i odziedziczenia kawałek ziemi (farma Sertão).
Farma
Farma znajduje się w Carmo de Minas. Położenie powyżej 1000 m n.p.m., ze średnią roczną temperaturą 18 ° C daje niemal idealne warunki do uprawy kawy najwyższej jakości. Rośliny sadzi się na zboczach o nachyleniu do 50%. Region jest górzysty, a rośliny są sadzone na wzgórzach, mniej podatnych na mróz. Ważnym punktem jest to, że unika się strony południowej i południowo-zachodniej, ponieważ powolne dojrzewanie zapewnia częstsze występowanie chorób. Najczęściej używane są pozostałe strony i szczyty wzgórz, słoneczne i wentylowane, ponieważ umożliwiają one bardziej jednolite dojrzewanie, mniejsze prawdopodobieństwo występowania grzybów przez niższą wilgotność względną, co sprzyja osiągnięciu lepszej jakości końcowej kawy.
Costa Rica Palmichal Villa Sarchi Honey
Kraj: Kostaryka
Region: Terrazu
Farma: La Falda
Właściciel: Miguel Diaz Gamboa
Wielkość farmy: 4 ha
Wysokość: 1700 m n.p.m.
Odmiana: Villa Sarchi
Obróbka: Yellow Honey
Kawa ta produkowana jest w San Ignacio de Acosta, dwie godziny drogi od San Jose, na farmie o nazwie La Falda. Po Hiszpańsku znaczy to „spódnica”, a nazwa wzięła się od topografii farmy. Plantacje kawy „owijają” dookoła małą górę, co wygląda właśnie jak spódnica. Właściciel Miguel Diaz odziedziczył niedawno farmę po swoim ojcu i pomimo, że ma niewiele ponad 30 lat, zdążył już zgromadzić ogromną wiedzę według „starej szkoły” oraz wprowadzić najnowsze praktyki uprawy zgodnie z radami inżynierów.
Villa Sarchi.
Kawa ta to odmiana Villa Sarchi, która jest naturalną mutacją Bourbona. Jednogenowa mutacja powoduje, że rośliny są mniejsze. Odmiana została odkryta w Kostaryce w latach 50tych XX wieku niedaleko miasta Sarchi. Odmiana ta jest bardzo dobrze dostosowana do warunków panujących w regionie i znana jest z wytrzymałości na bardzo silne wiatry oraz z tego, że uzyskuje się z niej dobrze zbalansowane i złożone profile kaw.
Obróbka.
Kawa ta obrabiana jest w Palmichal Micro Mill (www.palmichalmicromill.com). Po usunięciu miąższu, 80% warstwy wewnętrznej miąższu (mucilage) pozostawia się na ziarnie i poddaje kawę suszeniu. Kawa suszona jest na betonowych patio przez 7 dni, a następnie dosuszana w bębnowych suszarniach aby utrzymać stabilność poziomu wilgotności. Po dwumiesięcznym leżakowaniu w pergaminie kawa jest czyszczona, a następnie sortowana według masy, gęstości, rozmiaru ziarna i koloru.
Papua New Guinea Plantation Sigri AA
Kraj: Papua Nowa Gwinea
Region: Western Highland, Waghi Valley
Gatunek: Arabica
Odmiana: Arusha, Typica
Wysokość: 1550 m n.p.m.
Powierzchnia: 122 ha
Obróbka: washed
Profil smakowy: zrównoważona, słodka, dobra kwasowość, długi finisz, aromaty winne, czarna herbata, pomidor, wanilia.
Papua Nowa Gwinea zaczęła komercyjnie produkować kawę w latach 50-tych XX wieku. Plantacja Sigri była jedną z pierwszych farm, które zaczęły profesjonalną uprawę. Dzisiaj obejmuje ona 122 hektary ziemi i jest powszechnie znana z uprawy jednych z najlepszych kaw na świecie.
Wszystkie rośliny należą do gatunku arabika, głównie odmiany Typica wywodzącej się z ziaren Jamajki Blue Mountain. Połączenie żyznej wulkanicznej gleby, wysokości około 1550 m n.p.m., chłodnego klimatu i obfitych deszczy tworzy idealne warunki do uprawy najwyższej jakości kaw.
Uprawa i obróbka opierają się na sprawdzonych praktykach stosowanych przez wiele lat. Owoce zbierane są ręcznie i sprawdzane pod kątem jednorodności (czerwone i w pełni dojrzałe), od której zależy właściwy balans słodyczy i kwasowości.
Na plantacji obowiązują ścisłe zasady ochrony fauny w celu stworzenia sanktuarium dla zagrożonych gatunków zwierząt. Zarządcy farmy angażują się także w różnorodne działania związane ze społeczną odpowiedzialnością: aktywności lokalne, pomoc szkołom, kościołom i ośrodkom medycznym, naprawa i utrzymanie lokalnych dróg i mostów. Dodatkowo angażują się w projekty mające na celu podniesienie statusu kobiet w społeczeństwie w celu promowania równości płci.
Mexico SHG EP Topacio
Kraj: Meksyk
Region: Chiapas, Jaltenango, Villa Corzo
Wysokość uprawy: 1100-1500 m n.p.m.
Gatunek: Arabica
Odmiana: Bourbon, Typica, Caturra, Catuai
Zbiory: styczeń - kwiecień
Obróbka: Washed
Grade: SHG EP
Profil smakowy: cytrusy, czekolada, karmel, gładkie body, czysta kwasowość.
Kawa Topacio SHG EP jest uprawiana przez drobnych farmerów w regionach Jaltenango, Villacorzo i Chiapas w Meksyku. Ci farmerzy ręcznie łuskają ziarna z owoców i poddają fermentacji w małych zbiornikach przed suszeniem na słońcu. Zbiory odbywają się między styczniem a kwietniem. Produkcja kawy na tym terenie zdominowana jest przez małe gospodarstwa o średniej wielkości 1,5 ha. Uprawiane są głównie drzewka odmiany Bourbon i Typica. Występuje tu wiele mikroklimatów z wysoką wilgotnością, co nadaje kawie świeżą kwasowość i przyjemne body.
Uprawa między 1100 a 1500 metrów n.p.m. odbywa się na glebach wulkanicznych z dobrą kombinacją nasłonecznienia, idealnych temperatur i opadów niezbędnych do uprawy kaw Strictly High Grown. Według opinii znawców z tych obszarów pochodzą najlepsze meksykańskie kawy.
Oznaczenie SHG EP to Strictly High Grown (uprawa na dużych wysokościach i dzięki temu lepsze właściwości smakowe) i European Preparation (dodatkowe sortowanie ziarna przed eksportem skutkujące wyższą jakością surowca).
Guatemala SHB EP Santa Rosa
Kraj: Gwatemala
Region: Santa Rosa
Wysokość uprawy: 1350+ m n.p.m.
Odmiana: Bourbon, Caturra, Pache
Zbiory: grudzień – marzec
Obróbka: washed, suszona na słońcu na patio
Profil smakowy: Bardzo słodka, karmel, gładkie maślane body, ciemna czekolada, nuty jagód, czysty finisz, subtelna kwasowość.
Gwatemala produkuje wiele różnych rodzajów najlepszych i najbardziej charakterystycznych na świecie kaw. Kraj ma wiele unikalnych regionów, które zyskały pozytywną i dobrze znaną reputację w branży.
Kawa jest pierwszym towarem eksportowym Gwatemali przyczyniając się do wzrostu statusu ekonomicznego kraju.
Ten typ kawy pochodzi z bogatych wulkanicznych gleb dolin Santa Rosa, znajdujących się w południowo-środkowym regionie Gwatemali. Centralne wyżyny kraju doskonale nadają się do uprawy kawy ze względu na duże wysokości i żyzną glebę z okolicznych wulkanów. Klimat pozwala owocom dojrzewać powoli, co skutkuje koncentracją substancji smakowych w ziarnie. Kawa uprawiana w regionie Santa Rosa szczyci się zbalansowanym smakiem i nutami czekolady.
Ta odmiana opisana jest dwoma oznaczeniami jakości:
- SHB (Strictly Hard Bean) oznacza, że kawa uprawiana była na wysokości powyżej 1350 m n.p.m. Oznaczenie to jest synonimem SHG/Strictly High Grown. Jest to oznaczenie wyższe niż HB.
- EP (European Preparation) oznacza, że surowe ziarna są ręcznie sortowane aby usunąć wszelkie defekty i ciała obce.
Ethiopia Guji Gr.1 Dimtu Tero Farm
Kraj: Etiopia
Region: Guji
Farma: Dimtu Tero Farm
Wysokość: 1800-2130 m n.p.m.
Obróbka: Washed
Odmiana: Heirloom
Właściciel farmy: Getachew Zeleke
Grade: Gr. 1
Profil smakowy: brzoskwinia, cytryna, czarna herbata, jaśmin, mleczna czekolada
Ethiopia Guji Dimtu, już od wielu lat wyróżnia się na tle kawy z regionu Guji. Podstawowym wyróżnikiem kawy jest jej rozpoznawalna, wysoka jakość, o czym świadczy najwyższa klasa Gr.1 (najwyższej jakości kawa z Etiopii). Kolejnym elementem jest sposób prowadzenia farmy Dimtu, w którym kładzie się nacisk na transparentność/identyfikowalność każdego zbioru. Właściciel farmy, Getachew Zeleke, koncentruje się na własnych uprawach, ale także na pozyskiwaniu kawy z okolic swojej wioski Tero. Drobni plantatorzy otrzymują dodatkowe wynagrodzenie za swoją kawę, jeżeli wdrażają na swoich uprawach, pozyskaną od Getachew Zeleke wiedzę o uprawie kawy. Dzięki takim mechanizmom Ethiopia Guji Dimtu jest uważana za najlepszą kawę w regionie Guji. Farma Dimtu zajmuje blisko 151 hektarów upraw kawy w dystrykcie Odo Shakiso. Na warunki Etiopii jest to wyjątkowo duża plantacja. Getachew Zeleke współpracuje ze 136 drobnymi rodzinnymi gospodarstwami, w których kawę uprawia się na kilkuhektarowych przydomowych działkach. Produkcja i przetwarzanie kawy odbywa się w sposób ekologiczny, społecznie odpowiedzialny i przyjazny dla środowiska.
Tanzania AA Iyela Estate
Kraj: Tanzania
Region: Iyela, Ilomba, Iyula, Mbozi, Songwe
Farma/Kooperatywa: Iyela coffee group
Roczny opad deszczu: 1200-1800 mm
Średnia roczna temperatura: 16 st. C
Liczba farmerów: 194
Wysokość: 1800-1900 m n.p.m.
Kwitnienie: wrzesień - październik
Zbiór: czerwiec – sierpień
Transport: październik – grudzień
Fabryka: Iyela
Gatunek: Arabica
Odmiana: N 39 - 90%, KT 423 - 10%
Obróbka: Full washed
Profil smakowy: nuty kwiatu kawowca, trzcina cukrowa, dobra kwasowość z nutami zielonego jabłka, kremowe body
CPU zostało założone przez Rashida, który jest przedsiębiorcą i farmerem. CPU działa od 2011 roku i produkowało kawy w obróbce semi-washed, ale widząc dodatkowe korzyści jakie mogłaby przynieść produkcja kaw washed, Rashid przekonał farmerów z okolicznych terenów aby zaczęli produkować kawy washed od początku sezony 2016/17.
Kawa jest myta wodą z rzeki Shidawa, fermentowana w zbiornikach, sortowana gęstościowo, moczona w zbiornikach i suszona na stołach. Następnie kawa jest ręcznie sortowana aby pozbyć się defektów.
Burundi Kayanza
Kraj: Burundi
Region: Kayanza
Wysokość: 1750-1900 m n.p.m.
Gatunek: Arabica
Odmiana: Red Bourbon
Obróbka: Washed
Profil smakowy: kwiaty, cytryna, czekolada, delikatne body, wysoka, cytrusowa kwasowość.
Burundi to kraj o wielkich tradycjach uprawy kawy. Duże wysokości, tysiące wzgórz, wulkaniczne gleby oraz obfite opady deszczu zapewniają idealne warunki do produkcji wyjątkowych i bardzo egzotycznych kaw.
W Burundi kawa uprawiana jest na należących do rodzin farmach, a owoce są przenoszone do najbliższej stacji obróbki.
Region Kayanza znajduje się na północy kraju, niedaleko granicy z Rwandą. Kayanza jest znana głównie z tego, że znajdują się tam źródła Nilu. Ta niezwykła woda używana jest w stacjach obróbki do produkcji kawy. To prawdopodobnie jeden z powodów, dla których kawa ta wyróżnia się spośród innych podczas prestiżowych konkursów „Cup of Excellence”.
Panama SHB Finca Hortigal
Kraj: Panama
Region: Boquete
Farma: Finca Hortigal
Wysokość uprawy: 1400-1600 m n.p.m.
Wielkość farmy: 34,5 ha
Gatunek: Arabica
Odmiana: Typica
Obróbka: Washed
Grade: SHB
Profil smakowy: morele, brzoskwinie i śliwki, soczyste body, cytrusowa kwasowość.
Finca Hortigal od 1920 roku jest rodzinną firmą i dzisiaj jest w całości w rękach kobiet. Wznosi się 1400-1600 metrów nad poziom morza, na wyżynach regionu Boquete. Stąd oznaczenie SHB (Strictly Hard Bean – im większa wysokość uprawy, tym gęstsze ziarno i lepszy smak). Uprawiane są tam w 100 procentach owoce odmiany Typica. Na 34,5 hektarowej plantacji Eira Maria Suarez i jej córki nawożą rośliny precyzyjną technologią w celu zwiększenia plonów, a zarazem minimalizacji kosztów i strat. Na koniec każdego dnia zbiorów owoce są ważone i wysyłane do pobliskiej stacji obróbki na drodze pomiędzy Boquete i City of David. W stacji owoce są myte i suszone na patio a następnie w suszarniach mechanicznych dla zapewnienia stabilności. Stacja obrabia owoce zgodnie z dokładnymi wytycznymi Eiry Marii. Po obróbce kawa trafia do magazynu na leżakowanie.
Hortigal cieszy się żyzną, wulkaniczną glebą, miejscowymi drzewami zapewniającymi cień, zróżnicowaną populacją ptaków oraz wyjątkowym mikroklimatem. Dzięki temu drzewa kawowe rosną do wysokości 3-3,5 metra i mają ciemnozielone, prawie niebieskawe liście.