Kawa jest naturalnym produktem uprawianym przez ludzi na setkach plantacji w kilkudziesięciu krajach leżących w pasie międzyzwrotnikowym. Dzięki temu właśnie jest tak bardzo różnorodna. Tutaj możecie zobaczyć skąd pochodzą kawy, które właśnie teraz dla was palimy oraz zapoznać się z kawami, które paliliśmy wcześniej. Tu znajdziecie czasem także inne ważne i ciekawe informacje o roślinach, owocach, ziarnach, a czasem o ludziach, którzy te wszystkie rzeczy dla Was produkują w dalekich krajach.

Brazil, Fazenda Sertão, Yellow Bourbon, peaberry, natural.

Kraj: Brazylia
Region: Carmo de Minas, Minas Gerais
Farma: Fazenda Sertão
Wielkość farmy: 330 ha
Wysokość: 1100 – 1450 m n.p.m.
Właściciel: Nazareth Dias Peireira
Varietal: Yellow Bourbon
Obróbka: Natural
Profil smakowy: orzechy, czekolada
Body: pełne, aksamitne
Kwasowość: jabłkowa

Historia farmy Fazenda Sertão wiąże się z pierwszymi próbami uprawy kawy w Carmo de Minas. José Isidro Pereira należał do pierwszego pokolenia swojej rodziny zajmującego się uprawą kawy. José Isidro dorósł i studiował stomatologię, ale wrócił do Carmo de Minas po śmierci swojej matki będąc jedynym dziedzicem Fazenda Sertão. Dzisiaj jego żona Nazareth, jego dzieci i wnuki dbają o Fazenda Sertão. Fazenda Sertão znajduje się powyżej 1100 m n.p.m. w Carmo de Minas. Średnia roczna temperatura wynosi tam 18 st. C. Uprawy znajdują się w najwyższych częściach zboczy wzniesień, których nachylenie sięga 50%. To ważny czynnik pozwalający uniknąć przymrozków, często spotykanych w tym regionie zimą oraz pozwalający uzyskać bardziej równomierne dojrzewanie. Dodatkowo chroni to przed infekcjami grzybiczymi. Wszystko to w rezultacie pozwala uzyskać lepszą jakość ziaren.

Pierwsze pokolenia uprawiające kawę w mikroregionie, José Isidro Pereira i Nazareth Dias Pereira, pobrali się w 1949 roku. Jose Isidro stracił ojca w bardzo młodym wieku, mając zaledwie rok. Został wychowany przez matkę, dorastał, studiował, ukończył stomatologię, praktykował jako dentysta przez trzy lata i wrócił do Carmo de Minas. Decyzja o powrocie do Carmo de Minas była wynikiem śmierci matki i odziedziczenia kawałek ziemi (farma Sertão).

Farma
Farma znajduje się w Carmo de Minas. Położenie powyżej 1000 m n.p.m., ze średnią roczną temperaturą 18 ° C daje niemal idealne warunki do uprawy kawy najwyższej jakości. Rośliny sadzi się na zboczach o nachyleniu do 50%. Region jest górzysty, a rośliny są sadzone na wzgórzach, mniej podatnych na mróz. Ważnym punktem jest to, że unika się strony południowej i południowo-zachodniej, ponieważ powolne dojrzewanie zapewnia częstsze występowanie chorób. Najczęściej używane są pozostałe strony i szczyty wzgórz, słoneczne i wentylowane, ponieważ umożliwiają one bardziej jednolite dojrzewanie, mniejsze prawdopodobieństwo występowania grzybów przez niższą wilgotność względną, co sprzyja osiągnięciu lepszej jakości końcowej kawy.

Kup

Guatemala SHB EP Santa Rosa

Kraj: Gwatemala
Region: Santa Rosa
Wysokość uprawy: 1350+ m n.p.m.
Odmiana: Bourbon, Caturra, Pache
Zbiory: grudzień – marzec
Obróbka: washed, suszona na słońcu na patio
Profil smakowy: Bardzo słodka, karmel, gładkie maślane body, ciemna czekolada, nuty jagód, czysty finisz, subtelna kwasowość.

Gwatemala produkuje wiele różnych rodzajów najlepszych i najbardziej charakterystycznych na świecie kaw. Kraj ma wiele unikalnych regionów, które zyskały pozytywną i dobrze znaną reputację w branży.
Kawa jest pierwszym towarem eksportowym Gwatemali przyczyniając się do wzrostu statusu ekonomicznego kraju.

Ten typ kawy pochodzi z bogatych wulkanicznych gleb dolin Santa Rosa, znajdujących się w południowo-środkowym regionie Gwatemali. Centralne wyżyny kraju doskonale nadają się do uprawy kawy ze względu na duże wysokości i żyzną glebę z okolicznych wulkanów. Klimat pozwala owocom dojrzewać powoli, co skutkuje koncentracją substancji smakowych w ziarnie. Kawa uprawiana w regionie Santa Rosa szczyci się zbalansowanym smakiem i nutami czekolady.
Ta odmiana opisana jest dwoma oznaczeniami jakości:
- SHB (Strictly Hard Bean) oznacza, że kawa uprawiana była na wysokości powyżej 1350 m n.p.m. Oznaczenie to jest synonimem SHG/Strictly High Grown. Jest to oznaczenie wyższe niż HB.
- EP (European Preparation) oznacza, że surowe ziarna są ręcznie sortowane aby usunąć wszelkie defekty i ciała obce.

Kup

Honduras H.E.L.P. Project.

Kraj: Honduras
Region: Santa Barbara
Gatunek: Arabica
Obróbka: Washed
Profil smakowy: pełne body, dobry balans, delikatna kwasowość, nuty grejpfruta, delikatnie słodowy, kwiatowy smak.

W 2016 roku, z okazji 150 - lecia istnienia firmy, zainicjowaliśmy długofalowy projekt wsparcia dla wówczas 250 producentów kawy i ich rodzin w Hondurasie - H.E.L.P. (Honduras Education Life Project).

Do dnia dzisiejszego, razem z OLAM - działającym na całym świecie dostawcą surowców, pracujemy w ścisłej kooperacji z osobami odpowiedzialnymi za projekt. W ramach projektu zespół specjalistów otacza opieką plantatorów kawy z Hondurasu celem podniesienia ich standardu życia czy przedstawienia efektywnych metod ulepszania ich upraw, co niesie za sobą wzrost produkcyjności.

Zainteresowanie projektem H.E.L.P. było na początku tak duże, że zamiast początkowo planowanych 250 osób, objęliśmy nim ostatecznie aż 277 producentów.

Sukcesy projektu, między innymi w uprawie na małych plantacjach i związany z tym wzrost produktywności w pierwszych latach,  były tak znaczące i przekonujące, że H.E.L.P. został w roku 2018 rozszerzony na 600 uczestników. I dalej nie rozczarowuje. Obok prowadzenia i rozszerzania bieżących aktywności w tej chwili budowana jest w tej chwili wzorcowa farma. Kolejnym punktem programu będzie poprawa możliwości kształcenia dzieci na miejscu.

Siedzibą projektu H.E.L.P. jest San Nicolás, mała gmina w departamencie Santa Bárbara. Santa Bárbara jest najstarszym kawowym regionem Hondurasu. Klimat sprzyja tu wprawdzie uprawie kawy, ale pagórkowata, a nawet górzysta okolica, czynią ją też trudną i pracochłonną. Infrastruktura jest słabo rozwinięta, a wiele roślin kawy jest już starych i daje niewielkie plony. Tak więc Santa Bárbara jest regionem kawowym o najsłabszej produktywności i jednym z biedniejszych w Hondurasie.

Kawę uprawia się tu cały czas  w małych, rodzinnych plantacjach. Plantatorzy nie mają wielkiej wiedzy na temat metod uprawy, ekonomii czy ekologii, dlatego  osiągają plony daleko poniżej swoich możliwości. To z kolei prowadzi automatycznie do  niskich dochodów ze sprzedaży, które nie mogą przyczynić się do poprawy słabych warunków życia i kształcenia. Ta wyjściowa sytuacja tłumaczy duże zainteresowanie projektem, które widoczne było już na pierwszych spotkaniach informacyjnych. Wielu producentów kawy zgłosiło udział w projekcie i rozpoczęło działania, przedstawiając także osobiste życzenia i własne oczekiwania.

Projekt jest zarządzany i administrowany lokalnie przez odpowiedzialnych agronomów projektu. Po analizie gospodarstw, wraz z uczestnikami, agronomowie opracowują plany rozwoju ukierunkowane na produkcję, poprawę ekologiczną i społeczną. Uczestnicy projektu są stale szkoleni i uczą się różnych metod uprawy kawy. Na początek analizowane są próbki gleby w celu określenia środków mających na celu poprawę produktywności gleby w poszczególnych gospodarstwach. Uczestnicy uczą się skutecznych metod przycinania regeneracyjnego i tworzenia suszarek słonecznych, kroków, które są łatwe do wdrożenia i które szybko przynoszą pozytywne rezultaty.

Plantatorzy kawy aktywnie uczestniczą, wnoszą własne sugestie, tworzą grupy i pomagają sobie nawzajem.

Produkt wyłącznie dla klienta biznesowego

Skontakuj się z doradcą

Peru HB Gr.1

Kraj: Peru
Region: Chanchamayo
Gatunek: Arabica
Odmiana: Caturra, Typica, Pache, Bourbon
Wysokość uprawy: 1200-1350 m.n.p.m.
Obróbka: Washed
Profil smakowy: kwiaty, słodycz, aksamitne body, dobry balans.

Kawa pochodzi z prowincji Chanchamayo położonej w środkowym Peru. Rośnie na wysokości 1200 – 1350 m n.p.m. Zawiera odmiany caturra, typica, pache, Bourbon. Farmy należą do małych producentów, z których każdy ma mniej niż 2 ha ziemi, która daje około 3000 funtów kawy na zbiór. Kawa jest uprawiana w cieniu na dużej wysokości aby uzyskać gęstsze ziarno i bardziej kompleksową charakterystykę dzięki wolnemu procesowi dojrzewania. Dodatkowo farmerzy włożyli ogromny wysiłek aby wyprodukować ziarno wysokiej jakości z wykorzystaniem praktyk zrównoważonego rolnictwa.

HB (Hard Bean) oznacza, że kawa uprawiana była na wysokości około 1200 m n.p.m. Ziarna są twarde, gęste i mają potencjał aby osiągnąć z nich kawę wysokiej jakości. Klasyfikacja ta jest równoznaczna z HG.

Produkt wyłącznie dla klienta biznesowego

Skontakuj się z doradcą

Tanzania AA Iyela Estate

Kraj: Tanzania
Region: Iyela, Ilomba, Iyula, Mbozi, Songwe
Farma/Kooperatywa: Iyela coffee group
Roczny opad deszczu: 1200 – 1800 mm
Średnia roczna temperatura: 16 st. C
Liczba farmerów: 194
Wysokość: 1800-1900 m n.p.m.
Kwitnienie: wrzesień - październik
Zbiór: czerwiec – sierpień
Transport: październik – grudzień
Fabryka: Iyela
Gatunek: Arabica
Odmiana: N 39 – 90%, KT 423 – 10%
Obróbka: Full washed
Profil smakowy: nuty kwiatu kawowca, trzcina cukrowa, dobra kwasowość z nutami zielonego jabłka, kremowe body

CPU zostało założone przez Rashida, który jest przedsiębiorcą i farmerem. CPU działa od 2011 roku i produkowało kawy w obróbce semi-washed, ale widząc dodatkowe korzyści jakie mogłaby przynieść produkcja kaw washed, Rashid przekonał farmerów z okolicznych terenów aby zaczęli produkować kawy washed od początku sezony 2016/17.

Kawa jest myta wodą z rzeki Shidawa, fermentowana w zbiornikach, sortowana gęstościowo, moczona w zbiornikach i suszona na stołach. Następnie kawa jest ręcznie sortowana aby pozbyć się defektów.

Kup

Rwanda Sake Women’s Washing Station

Kraj: Ruanda
Region: Ngoma District, Eastern Province
Farma: Sake Farm
Gatunek: Arabica
Odmiana: Bourbon
Zbiór: czerwiec – grudzień
Obróbka: washed
Profil smakowy: gładkie body, dobra kwasowość, jagody i mleczna czekolada, dobra kwasowość

Kawa sprzedawana przez farmę Sake zbierana jest 73400 drzew kawowych uprawianych przez 2200 farmerów z dystryktu Ngoma. Owoce trafiają do stacji obróbki na rowerach, w samochodach i na głowach farmerów. W stacji obróbki Sake pracują wyłącznie kobiety.

Produkt wyłącznie dla klienta biznesowego

Skontakuj się z doradcą

Indonesia Sumatra Lintong Grade 1 TP

Kraj: Indonezja
Region: Lake Toba Region, Northwest Sumatra
Gatunek: Arabica
Odmiana: Ateng, Bergendal
Wysokość: 1500-1800 m n.p.m.
Zbiór: czerwiec – grudzień
Obróbka: washed, Giling Basah
Profil smakowy: przyprawy korzenne, świeża ziemia, zioła, grejpfrut, cedr, klon, body gładkie, maślane, żywa kwasowość.
Aromaty: wiśnia, cytryna, grejpfrut, cedr, mech, ciemna czekolada, gałka muszkatołowa.
Soczysta kwasowość. Zbalansowana i czysta.

Sumatra produkuje jedne z najbardziej uderzających i rozpoznawalnych profili smakowych kawy: ziemista, pełna i napakowana cedrem i przyprawami. O ile większość ludzi zna Mandehling i Gayo, o tyle rzadziej znany jest typ o nazwie Lintong, biorący swoja nazwę od swojej ojczyzny w dystrykcie Lintongnihuta. Region leży na południowy zachód od jeziora Toba, które jest jednym z najgłębszych śródlądowych zbiorników wody na świecie.

Region Lintong wznosi się na wyżynie, zapewniając wysokość odpowiednią dla uprawy arabiki.

Wyjątkowa metoda używana podczas produkcji skutkuje bardzo pełnym body ze skoncentrowanym smakiem ozdobionym ziołowymi nutami i pikantnym finiszem. Giling Basah, tradycyjna sumatrzańska metoda obróbki kawy, zakłada usunięcie pergaminu przy wilgotności ziarna na poziomie 50%, a nie 10-12 jak to jest robione w większości regionów.

Ta wyjątkowa metoda skutkuje szczególnym profilem smakowym: pełne body, niska kwasowość, pikantne, ziołowe i czekoladowe nuty oraz „richness” trwająca na tyle podniebienia.

Grade 1 Triple Picked oznacza trzykrotne ręczne sortowanie, co daje bardzo powtarzalny smak wynikający z idealnie dojrzałych owoców.

Wysokiej jakości Lintong wyróżnia się z innych sumatrzańskich kaw czystością i szczególnie żywą kwasowością.

Kup

Papua New Guinea Plantation Sigri AA.

Kraj: Papua Nowa Gwinea
Region: Western Highland, Waghi Valley
Gatunek: Arabica
Odmiana: Arusha, Typica
Wysokość: 1550 m n.p.m.
Powierzchnia: 122 ha
Obróbka: washed
Profil smakowy: zrównoważona, słodka, dobra kwasowość, długi finisz, aromaty winne, czarna herbata, pomidor, wanilia.

Papua Nowa Gwinea zaczęła komercyjnie produkować kawę w latach 50-tych XX wieku. Plantacja Sigri była jedną z pierwszych farm, które zaczęły profesjonalną uprawę. Dzisiaj obejmuje ona 122 hektary ziemi i jest powszechnie znana z uprawy jednych z najlepszych kaw na świecie.

Wszystkie rośliny należą do gatunku arabika, głównie odmiany Typica wywodzącej się z ziaren Jamajki Blue Mountain. Połączenie żyznej wulkanicznej gleby, wysokości około 1550 m n.p.m., chłodnego klimatu i obfitych deszczy tworzy idealne warunki do uprawy najwyższej jakości kaw.

Uprawa i obróbka opierają się na sprawdzonych praktykach stosowanych przez wiele lat. Owoce zbierane są ręcznie i sprawdzane pod kątem jednorodności (czerwone i w pełni dojrzałe), od której zależy właściwy balans słodyczy i kwasowości.

Na plantacji obowiązują ścisłe zasady ochrony fauny w celu stworzenia sanktuarium dla zagrożonych gatunków zwierząt. Zarządcy farmy angażują się także w różnorodne działania związane ze społeczną odpowiedzialnością: aktywności lokalne, pomoc szkołom, kościołom i ośrodkom medycznym, naprawa i utrzymanie lokalnych dróg i mostów. Dodatkowo angażują się w projekty mające na celu podniesienie statusu kobiet w społeczeństwie w celu promowania równości płci.

Kup

Costa Rica Palmichal Villa Sarchi Honey

Kraj: Kostaryka
Region: Terrazu
Farma: La Falda
Właściciel: Miguel Diaz Gamboa
Wielkość farmy: 4 ha
Wysokość: 1700 m.n.p.m.
Odmiana: Villa Sarchi
Obróbka: Yellow Honey

Kawa ta produkowana jest w San Ignacio de Acosta, dwie godziny drogi od San Jose, na farmie o nazwie La Falda. Po Hiszpańsku znaczy to „spódnica”, a nazwa wzięła się od topografii farmy. Plantacje kawy „owijają” dookoła małą górę, co wygląda właśnie jak spódnica. Właściciel Miguel Diaz odziedziczył niedawno farmę po swoim ojcu i pomimo, że ma niewiele ponad 30 lat, zdążył już zgromadzić ogromną wiedzę według „starej szkoły” oraz wprowadzić najnowsze praktyki uprawy zgodnie z radami inżynierów.

Villa Sarchi.
Kawa ta to odmiana Villa Sarchi, która jest naturalną mutacją Bourbona. Jednogenowa mutacja powoduje, że rośliny są mniejsze. Odmiana została odkryta w Kostaryce w latach 50tych XX wieku niedaleko miasta Sarchi. Odmiana ta jest bardzo dobrze dostosowana do warunków panujących w regionie i znana jest z wytrzymałości na bardzo silne wiatry oraz z tego, że uzyskuje się z niej dobrze zbalansowane i złożone profile kaw.

Obróbka.
Kawa ta obrabiana jest w Palmichal Micro Mill (www.palmichalmicromill.com). Po usunięciu miąższu, 80% warstwy wewnętrznej miąższu (mucilage) pozostawia się na ziarnie i poddaje kawę suszeniu. Kawa suszona jest na betonowych patio przez 7 dni, a następnie dosuszana w bębnowych suszarniach aby utrzymać stabilność poziomu wilgotności. Po dwumiesięcznym leżakowaniu w pergaminie kawa jest czyszczona, a następnie sortowana według masy, gęstości, rozmiaru ziarna i koloru.